Wat is een sedumdak?

2groendak

Een dakbedekkingssysteem dat bestaat uit een laag vetplantjes, wordt ook wel een sedumdak genoemd. Het heeft deze naam omdat de vetplantjes waaruit het dak bestaat bekend staan onder de naam Sedum. Het dak bestaat uit deze plantjes omdat ze goed kunnen overleven in extreme weersomstandigheden, en weinig onderhoud nodig hebben. Naast weinig onderhoud biedt een sedumdak nog meer voordelen. Zo biedt een sedumdak goede isolatie binnenshuis, houdt het regenwater goed vast, maar ook verbetert het de luchtkwaliteit. Sedumdaken worden steeds populairder omdat ze een esthetische waarde geven aan gebouwen, maar ze leveren ook een bijdrage aan de biodiversiteit.

En wat is een groendak?

Een dakbedekkingssysteem waarbij het dak begroeid is met planten wordt een vegetatiedak of een groendak genoemd. Er zijn twee verschillende soorten groendaken, namelijk intensieve en extensieve groendaken. De intensieve groendaken worden vooral gebruikt voor daktuinen of parken. Ze hebben een diepere substraatlaag, en hierdoor kunnen er meer soorten planten groeien. Extensieve groendaken hebben een dunne substraatlaag en daardoor groeien onderhoudsarme planten daar beter, zoals een sedumdak. Een groendak heeft ook voordelen, net als een sedumdak, zoals dat het de luchtkwaliteit verbetert, de waterafvoer vermindert, en het gebouw beter isoleert. Groendaken kunnen gebruikt worden op zowel platte, als schuine daken.

Wat is het verschil tussen een sedumdak en een groendak?

Het grootste verschil zijn de planten die op het dak groeien, en de diepte van de substraatlaag. Een groendak heeft een diepere substraatlaag en hierdoor kunnen er meer verschillende soorten planten groeien, zoals grassen, kruiden en struiken. Hierdoor heeft een groendak wel meer onderhoud nodig. Een sedumdak heeft een dunne substraatlaag, en daardoor kunnen er alleen vetplanten groeien. Doordat hier alleen vetplanten groeien, heeft een sedumdak minder onderhoud nodig. De daken bieden dezelfde soort voordelen, zoals het verminderen van waterafvoer, de verlenging van de levensduur van de dakbedekking, verbeterde isolatie van het gebouw, en verhoging van de esthetische waarde van het gebouw.