Wat is modern wonen?

Eens in de zoveel tijd komt er weer eens een nieuwe woontrend op. Waar het een aantal jaar geleden nog allemaal om een landelijke stijl ging, gaat het nu weer over industrieel wonen. Je weet wel beton ciré woonkamer, veel staal en grote meubels. Elke keer worden deze woonstijlen ook weer als ‘modern’ aangeduid. Maar wat betekent modern dan nog?

Het lijkt wel alsof we praten over eigentijds, maar dat kan het toch nog niet zijn? Als dat zo zou zijn, zal modern zijn wel erg moeilijk. Elk huis zou dan immers binnen een aantal jaar alweer als oubollig gezien worden. De term ‘modern’ lijkt dus ergens anders op te slaan. Maar wat dan? Hier zoeken we het kort uit.

Gemak staat voorop

Wat ons betreft slaat de term modern vooral op woongemak. Woon applicaties, zoals wasmachines, vaatwassers en verwarmingssystemen, worden bijvoorbeeld als modern aangeduid als zij makkelijk te bedienen zijn, strak ogen en hun taken efficiënt verrichten. Je drukt bij deze apparaten op een knop en de rest gaat vanzelf, dat verstaan we onder gemak die een modern product met zich meebrengt.

Binnen woonstijlen geldt hetzelfde. Neem zoiets als beton ciré woonkamer. Vijftig jaar geleden werd je voor gek verklaart als je zou zeggen dat beton ooit gebruikt zou worden als vloer in een woonhuis. Toch niets minder waar en dat komt vooral door het woongemak van beton ciré woonkamer. Het product is namelijk super makkelijk te leggen en te onderhouden. Hetzelfde geldt ook voor de meeste moderne parket vloeren.

Ruimte is alles

Ten slotte nog iets anders dat wij een kenmerkend iets vinden van modern wonen, namelijk ruimtelijkheid. Vroeger zag je veel woonkamers die vol stonden met allerlei meubels en accessoires. Dit is absoluut verleden tijd.

In een modern huis vind je enkele centrale meubels, grote kasten en hooguit een paar kunstwerken of foto’s aan de muur, maar niet langer overvolle woonkamers. Dit is natuurlijk ook zo omdat een ruimtelijke, overzichtelijke woonkamer ook voor woongemak zorgt.