Heb je recht op een BHV Vergoeding?
Ben je BHV’er binnen jouw bedrijf? Dan zorg je er samen met de andere BHV’ers voor dat de mate van veiligheid binnen de organisatie verhoogt wordt. Je bent van meerwaarde voor je bedrijf. Een van de onderwerpen die veel terugkomt is de vergoeding voor een BHV’er. Wat krijg je terug voor de eventuele levensreddende handelingen die je uit moet voeren? Is een dergelijke BHV vergoeding verplicht?
Wanneer je een BHV’er bent is het zo dat je extra taken verricht ten opzichte van andere collega’s. Het kost daarnaast ook meer tijd: je moet de cursus volgen, herhalingstrainingen volgen om de kennis op peil te houden en daarnaast kom je ook in actie bij noodgevallen. Dit zijn belangrijke zaken waar jij en je collega’s baat bij hebben. Maar je steekt er wel veel tijd in. Het is dan in sommige bedrijven het geval dat de BHV’ers worden aangewezen door de werkgever. Als werkgever kun je deze positie aantrekkelijker maken voor werknemers door hier een vergoeding aan te verbinden.
BHV Vergoeding voor het volgen van de opleiding
De mate van vergoeding is afhankelijk van het aantal uren dat de BHV’er kwijt is aan de inspanningen. In de Arbowet staat alles over vergoedingen: werknemers die een opleiding volgen voor een werkgever hebben recht op vergoeding. Het volgen van een BHV training valt hier onder. Er staat verder niets over het recht op vergoeding of beloning voor de taken die worden uitgevoerd. Een BHV vergoeding is niet verplicht maar is zelf te bepalen door de werkgever. Het volgen van een cursus of opleiding wordt wel vergoed door de werkgever.